روش موثر در درمان بیماری لثه

اگر شما با خونریزی لثه مواجهه شدید احتمالا دچار بیماری لثه هستید، اگر به موقع آن را درمان کنید آسیب جدی وارد نمی شود. در مراحل اولیه می توان تنها با مسواک زدن مرتب و نخ دندان کشیدن بیماری لثه را درمان کرد. اما اگر التهاب یا عفونت لثه را زودتر درمان نکنید، پلاک‌های دندانی در خط لثه تجمع پیدا می کند و باکتری های داخل پلاک باعث التهاب لثه، خونریزی و دردهای موضعی می شود و به ساختارهای زیر سرایت می کرده، استخوان را تخریب می کند و ممکن است دندان خود را از دست بدهید.
انواع بیماری های لثه :
ژنژیویت
ژنژیویت یک نوع از بیماری‌های لثه است که عامل آن، پلاک لثه می‌باشد. اگر چند ساعت مسواک نزنید، متوجه جرم‌های سفید رنگی بر روی لثه می‌شوید، این جرم‌ها همان پلاک لثه هستند که با مسواک زدن و استفاده از محلول شستشوی دهان، از بین می‌روند. حال اگر این پلاک‌های لثه‌ای برای ساعت‌های طولانی یا چندین روز بر روی لثه باقی مانده و تمیز نشود، مانند یک جرم اضافه، روی لثه ثابت می‌مانند و برای همیشه به آن می‌چسبند.

پریودنتیت
پریودنتیت از جمله بیماری‌های حاد لثه است که ابتدا لثه تحلیل رفته و بعد استخوان نگهدارنده دندان یا به عبارتی قسمتی از فک، از بین می‌رود. در پی بیماری پریودنتیت دندان‌ها در جای خود لق شده و در صورت عدم درمان، نهایتاً دندان کنده شده و از دست می‌رود. پریودنتیت هم مانند موارد قبلی یک عاملی میکروبی و عفونی دارد. اگر در مراحل اولیه بیماری به متخصص مراجعه کنید، با درمان به‌ موقع و ضدعفونی کردن عمقی ریشه‌ها، دندان‌ها حفظ شده و لثه بهبود پیدا می‌کند. اگر پریودنتیت در مراحل پیشرفته قرار بگیرد نه تنها تعدادی از دندان‌ها از بین می‌روند بلکه سوراخی در استخوان فک ایجاد می‌شود.

نشانه‌های بیماری‌های لثه

نشانه‌های بیماری‌های لثه به طور کلی شامل مواردی هستند که لازم است در صورت مشاهده آن‌ها برای احتیاط به متخصص لثه یا دندانپزشک، مراجعه نمایید. توصیه می‌کنیم نشانه‌های بیماری‌های لثه را جدی بگیرید زیرا بسیاری از این بیماری‌ها در مراحل اولیه به راحتی قابل درمان هستند. این نشانه‌های هشدار دهنده عبارتند از:

– تغییر رنگ لثه به قرمز یا به حالت ملتهب
– لق شدن یا افتادن دندان‌های دائمی
– درد طولانی مدت در لثه
– زخم لثه
– احساس طعم فلز در دهان
– تولید بزاق بیش از معمول
– حساس شدن لثه به غذا و نوشیدنی‌های سرد و گرم
– تحلیل رفتن لثه‌
– احساس خارش در لثه
– بوی بد و دائمی دهان

دلایل ابتلا به التهاب لثه
شایع ترین علت التهاب لثه، بهداشت نادرست دهان و دندان است که باعث ایجاد پلاک روی دندان می شود و بافت های اطراف لثه را ملتهب می کند. اما دلایل دیگری نیز وجود دارد که در ادامه به آن ها پرداخته شده است :
– سیگار کشیدن و یا جویدن تنباکوهای خوردنی و همچنین مصرف الکل که بر روی مکانیسم دفاعی بدن تاثیرگذار هستند.
– تغذیه نامناسب از جمله استفاده از کربوهیدارتها و مواد قندی و همچنین کمبود ویتامین C
– کمبودن بزاق و خشکی دهان
– ترمیم های دندانی که به درستی انجام نشده اند و باعث تحریک و التهاب لثه می شوند.
– دندان های کج و روی هم که محل مناسبی برای جمع شدن پلاک ها هستند و تمیز کردن آنها دشوار است.
– تغییرات هورمونی مانند دوران قاعدگی، بارداری، یائسگی و یا استفاده از قرص های جلوگیری از بارداری که باعث تغییر در هورمون ها می شود. در واقع افزایش هورمون ها باعث می شود که رگ های خونی موجود در لثه بیشتر در معرض باکتری و عفونت قرار بگیرند.
– ژنتیک (این مورد در حال بررسی و تحقیقات بیشتر است اما با بررسی هایی که تاکنون انجام گرفته است بیماری های لثه می تواند از والدین به فرزندان منتقل شود)
– بیماری دیابت که باعث کاهش گردش خون شده و این امر باعث کاهش توانایی خود ایمنی و بهبود لثه می شود.
– استرس زیاد که باعث تضعیف سیستم دفاعی بدن در مقابل حمله ی باکتری ها می شود.

درمان بیماری لثه
برای اینکه به این مشکل دچار نشوید بهترین راه پیشگیری است. باید بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت کنید یعنی دو بار در روز مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و هر چند وقت یکبار برای چکاپ به دندانپزشک مراجعه کنید.

همچنین دلایلی که باعث التهاب می شود را کنترل کنید. یعنی:
– استراحت کافی داشته باشید و از استرس پرهیز کنید، زیرا استرس سیستم ایمنی را در مقابل بیماری کاهش می دهد.
– سیگار نکشید و الکل مصرف نکنید.
– خوردن قندها و کربوهیدرات ها را محدود کنید.
– در زمان ارتودنسی و درمان های این چنینی بیشتر از قبل به بهداشت دهان و دندان خود بپردازید زیرا تجمع پلاک در این زمان بیشتر است.

بهترین روش برای مقابله با التهاب لثه تمیز کردن کامل هر روز پلاک است. شما می توانید با استفاده از نخ دندان به همراه آب پرفشار واترجت برای همیشه از شر بیماری های دردسرساز مانند پریودنتال و ااتهاب لثه راحت شوید.

پس از یک آزمایش که توسط تیم تحقیقاتی انجام شد بیمارانی که از دستگاه واترجت استفاده می کردند، به تدریج توانستند کاهش بیماری های لثه را در خود ببینند. حدود 10 سال به طول انجامید تا محققان توانستند نتایج و کاربرد را در کاهش این بیماری مشاهده نمایند. امروزه تطبیق پذیری و همه کاره بودن واترجت موجب محبوبیت این دستگاه شده ست.